Kis szakmaszeretet

Mikor baráti körben a könyvelő szakma kerül szóba, mindig az az első kérdés, hogy nem száraz-e a munkám. Mert bizony sokan nem tudnának egész nap számokkal foglalkozni.

Ez a szakma azért több a puszta számoknál. Természetesen a számokra épül, de rengeteg egyéb dolog is van emellett. Lássuk, én miért szeretem.

  1. Rendszer

A számvitel alapvetően egy rendszer, meghatározott sorrendben, meghatározott feladatokat kell elvégezni, és minden mindennel összefügg.

Fontos a rendszeretet, hiszen nagymennyiségű információt tárolunk, kezelünk, hatalmas papíráradat vesz körül minket, tehát ha nincs bennünk alapvető rendszerezettség, akkor elvesztünk. Ehhez rendszeren belüli rendszereket állítunk fel, pl az adatok tárolásához jól beazonosítható számítógépes mappákat hozunk létre, mint pl cgeknek külön mappa, ahol csak az adott cég iratai vannak évenként elkülönítve, nyomtatványok mappa, ahol a formanyomtatványokat tároljuk.

A polcokon ugyanez a szisztéma uralkodik, cégenként külön dosszié évenként, (évenként más-más színű, hogy ránézésre tudjuk melyik évet keressük) egyes dolgoknak természetük miatt külön mappát nyitunk (pl. dolgozók iratai).

Rendszer van a könyvelésben is a számlaszámoknál, a számviteli törvény kategóriái szerint létrehoztuk a számok rendszerét, ahol az adatrögzítés ezekre az ún. főkönyvi számokra történik, így később a listázásnál is egy rendszerezett képet kapunk. (mérlegszámlák, eredményszámlák, azon belül bevétel, költségszámlák, stb…)

Az év végi zárás egyik feladata a dossziék belső rendezése is, így ha elkészülünk a beszámolóval, teljes nyugalommal feltehetjük a polcra a dossziét, és leporolhatjuk a kezünket, hogy kész vagyunk. Később egy esetleges ellenőrzés során hamar megtalálunk bármit a rendben, és az adóhatóság is egy rendezett iratanyagot kap, ami az első benyomás miatt nagyon fontos.

A rendezettség pedig jó érzést kelt a könyvelőben, úgy érzi, hogy van értelme a munkájának, mert általa a zacskóban kapott számlák egy rendezett, átlátható iratanyaggá alakulnak.

  1. Átláthatóság

A rendszer zárt, emiatt viszonylag átlátható, ha hibát keresünk az összefüggések révén általában meg is találjuk. Ha az alapvető összefüggéseket ellenőrizzük és betartjuk, akkor nagy baj nem lehet, hiszen szarvashibát így nem lehet elkövetni.

Ez az átláthatóság önbizalmat ad a könyvelőnek, mert tudja, hogy mindent lehet javítani, és a hiba megtalálható, nem nyomasztja az a tudat, hogy mit is csinálhatott rosszul.

  1. Kihívás

Egy új cég elvállalása, főleg, ha nagy, vagy nem átlagos tevékenysége van, mindig kihívás. Folyamatos próbatétel a szakmáját szerető könyvelőnek, próbára teheti tudását, talpraesettségét, kommunikációs képességeit, csapatmunkára való alkalmasságát.

  1. Folyamatos tanulás

Ezt a részét van hogy szeretem, van hogy nem. Az állandó jogszabályváltozások bizony elég megterhelőek, sokszor a fenébe kívánjuk őket, hiszen van elég határidő az év folyamán, elég tennivaló egyébként is, nem nagyon örülünk neki, ha év közben egyik napról a másikra megváltoznak a dolgok, hogy a karácsonyi esti mese helyetti jogszabályolvasásról ne is beszéljünk. Ez mindig bizonytalanságot eredményez, mert az új szabályok értelmezése időt vesz igénybe, amely idő alatt elbizonytalanodhatunk még abban is, amit eddig jól tudtunk.

Ennek ellenére van benne pozitívum is, nem butulunk el…

  1. Adóhivatali ellenőrzések

Ez a feladat is egyfajta kihívás, majd a végén egy megerősítés.

Ha jól végeztük a dolgunkat, akkor egy jól összekészített anyaggal mehetünk a hivatalba, ami a felkészültség érzetét kelti az ellenőrben is. Ha bizonytalanságot lát elsőre, akkor nyilván jobban belemélyed a dolgokba, hiszen úgy látja, hogy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, így nagy valószínűséggel vannak hibák a munkánkban.

Persze gyorsan hozzáteszem, hogy ellenőre válogatja, aki kukacos, így-is-úgy-is talál hibát, mert hibátlan munka nincs. Csak nem mindegy mekkorát…

A belső feszengés természetes, 15 év könyvelői múltammal és sok-sok apeh vizsgálattal a hátam mögött a mai napig izgulok ha be kell mennem. De kifelé nem látszik. J

Ha az ellenőrzés végén egy „megállapítást nem tettünk” jegyzőkönyvvel távozunk a hivatalból, az egy megerősítés a lelkünknek, hogy lám-lám, jól csináljuk a dolgunkat. És az önbizalmunk, ha netán megingott volna valamiért, rögtön helyreáll.

Ugyanezt az érzést váltja ki egy pozitív könyvvizsgálói jelentés is.

  1. Beszámolók, hitelkérelmek

A beszámolók elkészítése mindig egyfajta hab a tortán, egyszer úgy olvastam egy fórumon, hogy „egész éves munkánk gyümölcse, jutalma”. És valóban, ezzel tesszük fel az i-re a pontot, itt mutatkozhat meg leginkább szakmai tudásunk, az egész éves robotolás ezért volt. Lezárjuk az évet, a sok-sok nyilvántartásból végül elkészül az az egy, az egyetlen, ami mindent megkoronáz.

Aztán június 1-jén irány a Balaton 2 hétre. Az első 5 hónap feszített munkatempója után végre jöhet a pihenés.

A hitelkérelem kitöltése is némi feszültséggel jár, de mikor az ügyfél jókedvűen felhív, hogy „nagyon köszönöm, megkaptam a hitelt, szép munka volt”, az szintén a kis lelkemet erősíti.

  1. Kommunikáció

Ez a legnehezebb talán. Mikor nem szakmabeli emberekkel kell szakmai dolgokról beszélgetni. Igyekszünk mindig olyan szavakat használni, ami kifelé is érthető, ún. „konyhanyelven” fogalmazni. A vállalkozónak is van saját szakmája, ő sem traktál minket a saját kifejezéseivel. A cél mindig egymás megértése, és a probléma megoldása. Az évek folyamán ez tanulható, bár sokszor nem ártana „könyvelés idegennyelv” kurzusokat indítani a könyvelőknek. „Hogyan fordítsd?” jelszó alatt.

A jutalom itt sem marad el, jóleső érzés, mikor egy hangon vagyunk az ügyféllel, és látom a szemében, hogy na most… most tényleg érti, helyre kerültek a dolgok. Bizalom alakul ki könyvelő és ügyfele között, és ez a bizalom mindennek az alapja. Tudom, hogy tudja, számíthat rám…

szeretet gondolatok

Összefoglalva tehát ez is csak egy szakma, egy munka, mint bármelyik másik, tele felelősséggel, határidőkkel, emberi kapcsolatokkal. Személytelennek és száraznak egyáltalán nem mondanám. Sokrétű, kihívásokkal teli, bár sokszor fárasztó, és főképp hullámzó a határidők miatt. A gyakorlati tanfolyam pont arra jó, hogy valaki vagy nagyon megutálja, vagy végleg beleszeret. Velem az utóbbi történt….